Et fantastisk prosjekt uten sidestykke: – Det har vært spesielt og utfordrende

Det er ikke hver dag vi får ta fatt på et bygg som rommer over 100 år med historie.

– Resultatet har blitt spektakulært – over all forventning!

Vi møter Sig Hansen ute på Mortholmen Sildesalteri. Det er flere år siden han og kona, June, engasjerte Sjøen Hus for et mindre oppdrag på øya. I første omgang var jobben nokså enkel og lite omfattende – taket på salteriet måtte repareres.

– Ett møte med Petter var alt det tok, og vi visste at he’s our guy! Vi valgte Petter og Sjøen Hus fordi de er lokale, hyggelige og har et veldig godt rykte på seg, sier Hansen om bakgrunnen for hvorfor de valgte akkurat Sjøen Hus.

Men når arbeidet med taket var i gang, begynte snøballen å rulle. Paret så større muligheter i Mortholmen, og byggeprosjektet vokste i omfang. I dag fremstår bygget i helt ny drakt, men med sin historiske verdi og ærverdighet fortsatt intakt.

– Dette har vært et spesielt og utfordrende prosjekt. Det som har gjort det hele til en så god opplevelse er at Sig og June har vært genuint interesserte i arbeidet, og at resultatet skulle bli bra. Veien har blitt litt til etter hvert som det har dukket opp nye ønsker og utfordringer, forteller daglig leder i Sjøen Hus, Jan Petter Sjøen.

Utvendig har det over 100 år gamle bygget fått nytt tak og kledning. I tillegg er det blitt etterisolert slik at man skal kunne varme det opp skikkelig og motarbeide fukt. Minst like mye arbeid er lagt ned på innsiden. Men mer om det om litt.

Mortholmen Sildesalteri har blitt en perle av et bygg ute i sjøblesten på moloen. Nå er det rustet for å kunne stå støtt i lang, lang tid fremover.

Har vist stor velvilje

For samtidig som vi i Sjøen Hus var godt i gang med arbeidet utvendig, var June og Sig i gang med å utarbeide sitt konsept. Paret ville åpne Mortholmen for turisme og utleie.

– De ville ta bygget i bruk og skape et flott forsamlingslokale. Det var da det begynte å balle på seg. Vi måtte få etablert strøm, vei, vann og kloakk. I tillegg til alt som hører til som brannsikring, varsling og universell utforming, forklarer Sjøen.

– De som har vært her ute og arbeidet har vært knallflinke. I tillegg har Petter hjulpet oss utrolig mye med å finne de rette folkene på det som ikke gikk på snekkerarbeid, og ordnet med alt som måtte fikses, forteller den verdensberømte krabbefiskeren.

Både Hansen og Sjøen forteller om en stor velvilje blant naboer, det offentlige og lokalsamfunn.

– Vi opplever at alle har vært interessert i at Mortholmen skulle bli slik det en gang var. Vi har sett en veldig velvilje fra grunneiere på holmene og Kystverket for å få etablert vei over de to holmene og moloene, forklarer Sjøen og fortsetter: – Når det kommer til strøm, så var det ikke mer strøm der ute enn det som trengs for å lade en mobil omtrent. Vi har lagt ledninger for strøm, vann og kloakk fra veien nedenfor Sjøen Hus sine kontorer, ut på Årabrotsholmen, og så i sjø til Mortholmen. I dag har du alt du trenger der ute, inkludert såpass store vannledninger at de har branndekning. Alt er 150% oppe og går. 

Konseptet på Mortholmen er todelt. Nede i forsamlingslokalet har vi gjort flere generelle oppgraderinger for å øke komforten og opplevelsen for publikum.
Fra den offisielle åpningsfesten av bygget. Sjøen Hus, representert av Jan Petter, fikk æren av å klippe snoren.

Uvurderlig hjelp med søknader og regelverk

Om ikke like gammel som Mortholmen Sildesalteri, har vi over femti års erfaring i byggebransjen. Den kompetansen har virkelig fått vist igjen i dette prosjektet.

– Alle reglene i Norge var en hard pill for me to swallow. Hadde det vært jeg som hadde hatt ledelsen i dette prosjektet, så hadde vi aldri fått det godkjent, sier Hansen lattermildt før han litt mer alvorlig tilføyer: – Petter har vært veldig flink, og helt avgjørende, med tanke på søknader og regelverk. Han har brukt mange timer på dette prosjektet, og virkelig lagt sjela si i det. Det er grunnen til at han fikk lov til å klippe snora under den offisielle åpningsfesten.

Med bakgrunn i Mortholmens historiske betydning har det vært mye å ta hensyn til under restaureringsprosessen.

– Vi har hatt et godt samarbeid med de antikvariske myndighetene i fylkeskommunen og kommunen. De har veiledet når det gjelder hva vi fikk lov til å bygge, og hvordan vi burde bygge for å ivareta historien på best mulig måte. Det har resultert i at bygget i dag fremstår som originalt, selv om det har fått dagens standard, forklarer Sjøen. Han har god erfaring med denne type prosjekter fra tidligere, blant annet i Søragadå.  

I den andre delen av bygget har vi bygget en egen del for museum og turisme. Godt snekkerarbeid i kombinasjon med en kreativ bruk av lyd og lys, har skapt rom som det er en opplevelse å gå inn i.

Et prosjekt alle kan være stolte over

Innsiden av Mortholmen er blitt minst like flott som utsiden. Viktigst av alt har vært fokuset på sikkerhet. Det har blant annet blitt installert nye trapper og rekkverk for å kunne ta imot gjester på en trygg og god måte. I tillegg har det generelt blitt gjort oppgraderinger i resten av bygget, hvor detaljene utgjør prikken over i-en.

– Det har blitt helt amazing! Det er bare skryt fra alle som har vært her ute, og det virker som om alle er fornøyde. Jeg tenker at når lokalsamfunnet backer deg og liker det du gjør – hva mer kan du håpe på?

I tillegg er det blitt bygget to utbygg for å romme de nye fasilitetene som var ønsket.

Vi måtte få på plass en ny inngang, toalettanlegg og nytt storkjøkken. Disse måtte vi bygge i en viss høyde slik at stormflo og lignende ikke skal kunne slå opp i anleggene, forklarer Sjøen.

Ferdigattesten for Mortholmen Sildesalteri er datert 26. mars i år.

– Det er spesielt å få lov til å gripe fatt i et bygg som har stått på Åkra siden 1918. Nå er det ikke bare blitt et fantastisk museum, men man har også klart å skape ny virksomhet. Dette er noe alle her lokalt kan være stolte over, avslutter Sjøen.

Mortholmen har vært et prosjekt hvor vi virkelig har fått gjort oss flid. De små detaljene utgjør den store forskjellen på sluttresultatet. 

Les flere av våre prosjektreportasjer her.