fbpx

Brødre og naboer

De jobber begge i Haugesund, men var aldri i tvil om at de ville bygge nytt hus på hjemplassen Salvøy på Karmøy. Tomas og Ruben Vedøy er ikke bare brødre. De er også blitt naboer etter at de rett før jul kunne flytte inn i hver sin leilighet i den flunkende nye tomannsboligen i Vestvegen på Salvøy. Og nå ringer byllupsklokkene for samboerparet Tomas og Iselin i førsteetasje.

Flere bygger tomannsbolig
Å bygge sammen på en tomt, gir flere fordeler. I følge Johan Ferkingstad hos byggeleverandøren Trygve J. Sjøen som har ført opp tomannsboligen på Salvøy, er dette noe en i fremtiden vil se mer til.

– Trenden er klar. Vi bygger flere tomannsboliger nå enn tidligere. Dette er en følge av at det blir mer og mer konsentrert bebyggelse og da gjelder det å utnytte tomtene, sier Johan Ferkingstad hos Trygve J. Sjøen.

Foruten arealutnyttelse, trekker han frem lavere tomtekostand pr. enhet, samdrift og rasjonalisering i selve byggeprosessen som de største fordelene. Når en bygger en tomannsbolig legger byggeforskriftene opp til strengere krav som spesielt går på lydisolering og brannforebyggende tiltak.

Nytt hus og klare for giftemål

27 år gamle Tomas Vedøy var allerede godt i gang med byggeprosessen da han traff sin tilkommende Iselin Gundersen fra Tysvær.
– Det spørs nok om det i det hele tatt hadde blitt noe av dette husprosjektet om jeg bare hadde truffet Iselin litt før. Det hadde da muligens blitt en annen løsning enn en tomannnsbolig, men det får vi heller ta etterhvert, smiler Tomas.

Kan bli enebolig
Den horisontaldelte tomannsboligen er bygget slik at den ved enkle grep kan gjøre om til en enebolig. Dette har de løst ved å sette inn bodene rett overfor hverandre og her kan det en gang i fremtiden settes inn en trapp som binder de to boligene sammen.

– Men det er jo ingen tvil om at tomannsboligen vil holde seg best i pris som to seksjonerte enheter med hver sin adresse, sier han.

Ung tomtekjøper
Han var bare 18 år da han kjøpte tomten ikke langt fra foreldrenes bolig på Salvøy. Tomten fikk han kjøpe av en slektning som bor i USA.

– Er veldig fornøyd med at jeg allerede som ungdom investerte i denne tomten, noe som selvsagt var gunstig nå som det ble bygging.

Tre soverom
I den 120 kvm store leiligheten er det valgt lys og moderne innredning. Kjøkkenet er fra Sigdal og er levert av Karmøy Kjøkkensenter. I oppholdsrommene er det lagt hvitbeiset eikeparkett på gulvene, mens de valgte store gulvfliser i hallen. I tillegg til stort baderom og bod, inneholder også boligen tre soverom. Det er Trygve J. Sjøen som har satt opp tomannsboligen til Vedøy på Salvøy. På det ene gjesterommet står det for tiden stablet en rekke byllupseffekter som bordkort, lys og servietter – alt handlet inn i anledning den store dagen 7. juni. Vi Bygger Nytt ønsker det vordende brudeparet all lykke på veien både som ektefolk og huseiere!

Industrielt i overetasjen

Etter flere år på studenthybel i Stavanger, var det en stor opptur for Ruben Vedøy å få sin egen bolig. Og boligen er innredet på en slik måte som han bare drømte om mens hans bodde en smule kummerlig i studentårene. Stilen er industriell med flere nordiske innslag. Kobber er brukt som et røft gjennomgangstema.

Han var aldri i tvil om at han ville gi seg i kast med husbygging da broren Tomas tilbød han å bli med på boligprosjektet. Å dele en tomannsbolig med sin venn og bror var ikke forakte. Og at det bare er 100 meter unna barndomshjemmet på Salvøy gjør heller ingenting. Boligen er på 120 kvm og inneholder tre soverom, bod, bad og stue i åpen løsning med kjøkkenet.

Hjelp av søster
– Jeg er godt fornøyd med resultatet, smiler 25 år gamle Ruben Vedøy. Han legger ikke skjul på at han har fått en del hjelp av søsteren Karoline til selve innredningen, men har etter hvert selv også fått en viss interesse for design og interiør.

Fra boligen sin har han flott havutsikt og den ekstra takhøyden i stuen gir en lys og luftig følelse. En lysebrun sofa i mykt skinn setter standarden i stuen. Ruben har satset på en miks av danske designmøbler gjerne i kombinasjon med drivved og 60-tallsmøbler. Da han ble tilbudt en gammel teakkommode fra farmora, var han ikke vanskelig å be. Nå fungerer det som nattbord på soverommet hans og gir rommet karakter.

Nytt og gammelt
– Jeg liker godt å kombinere det nye med noe gammelt. Da blir stilen litt mer kreativ og personlig, sier Ruben og viser oss de nye bokhyllene i stuen som kun har fått noen gamle bøker.

– Må innrømme at jeg så mest på utseendet på bøkene enn hva de handlet om, smiler han.